Sokrateen pääominaisuus

Antiikin kreikkalaisten saavutusten salaisuus ja Sokrateen pääominaisuus ei ollut äly tai viisaus, vaan uteliaisuus.Uteliaisuus ympäröivästä maailmasta ja salaisuuksista mitä se pitää sisällään.

Uteliaisuus alkaa siitä tosiasiasta, että on aina jotain uutta opittavaa – ja, että emme tiedä kaikkea.

Sokrates sanoi suurinpiirtein, että mitä enempi tietää, sitä enempi tietää ettei tiedä – ja tämä on uteliaisuuden ja viisauden ydin. Monilla se menee kuitenkin juuri päinvastoin, he tulevat opittuaaan vähemmän uteliaiksi, kun luulevat, että he tietävät enempi – ehkä jopa kaiken tarpeellisen.

Tällaiset henkilöt ovat juuri niitä, jotka maksavat katkerimman hinnan omasta tietämättömyydestään , kun he eivät tiedä edes sitä, että he eivät tiedä – mikä jos jokin on osa kreikkalaista tragediaa sinällään.

Ei ole ihme, että kaikkien asioiden oppiminen vaikeutuu lapsuuden jälkeen, kun lapsuuden uteliaisuus ja kyky nähdä asioita tuorein silmin ilman ennakokäsityksiä vaihtuu meillä luonnostaan siihen, että luulemme tietävämme enemmän, kuin tiedämmekään – ja samalla uteliaisuutemme uusia asioita kohtaan hiipuu.

Tämä ei ole hyvä asia, sillä maailmassa on paljon asioita jotka voisivat rikastuttaa elämäämme, jos vain olemme riittävän uteliata oppimaan uusia asioita, ja pitämään silmämme auki, kun jokin tällainen asia katsoo meitä suoraan silmiin.

Olen oppinut kuten kaikki muutkin Sokrateeta vähemmän viisaat, uteliaisuuden merkityksen ja sen etten vielä tiedä kaikkea, kantapään kautta.

Minulla oli kuitenkin pieni liekki uteliaisuutta ja aikanaan se on kasvanut isommaksi ja isommaksi.

Ilman tuota pientä uteliaisuuden liekkiä en olisi oppinut mitään uusia elämääni rikastuttavia asioita,
vaan olisin vielä luolassa Platon kanssa tulkitsemassa varjojen heijastusta ja leikkiä luolan seinällä, ja pitäisin tätä todellisena maailmana.

Luota minuun et halua jököttää vain luolassa katselemassa noita varjoja, vaan haluat astua luolasta valoon, ja nähdä asiat niinkuin ne todella ovat.

Paras keino astua pimeyden tietämättömyydestä tiedon valoon ja puhaltaa ilmaa tuohon uteliaisuuden liekkiin – voimistaen sitä – on tehdä jotain, joka murtaa vanhoja uskomuksia -jolloin alkaa taas ymmärtämään kuinka vähän sitä tietääkään.

P.S. En tiedä nyt sinulle mitään parempaa keinoa tähän, kuin liittyä sähköpostilistalleni nyt heti, kun se on vielä avoinna ja ottaa vastaan tilaajia.

Hopi hopi enenkuin on liian myöhäistä.

Liity sähköpostilistalleni tästä alta tai etusivulta

[widgets_on_pages id=2]