Mitä eroa on kollageenillä ja gelatiinilla?

Sain lukijalta äskettäin seuraavan kysymyksen.

”Mitä eroa on kollageenillä ja gelatiinilla? ”

K.K.: Hei aletaan purkaa kysymystäsi käymällä läpi mitä kollageeni ja gelatiini ovat ekana.

Eli kollageeni siis tarkoittaa kahta asiaa.

Se tarkoittaa ekaksi kehosi sisällä olevaa raakaa sidekudosproteiinia.

Tätä raakaa kollageeni sidekudosproteiinia on etenkin nivelissä, ihossa,kynsissä, hiuksissa, luissa ja verisuonten seinissä plus myös jonkun verran joka puolella kaikissa muissakin kudoksissasi. 

Kaikenkaikkiaan noin puolet kehosi proteiinista on tätä kollageeniproteiinia. 

Okei sitten toiseksi kollageeni nimi tarkoittaa kollageeni proteiinijauhetta myös.

Tämä kollageeni proteiinijauhe tehdään kypsentämällä raakaa kollageeniä – ja kun raaka kollageeni kypsyy siitä tulee ekana gelatiinia – ja sitten kun tämä gelatiini vielä pilkotaan pienemmäksi – niin siitä tulee lopulta kollageenijauhetta. 

Kaikki noi kolme – eli raaka kollageeni, gelatiini proteiinijauhe ja vika muoto kollageeni proteiinijauhe – niin ne sisältävät kaikki ihan samat aminohappo proteiinit.

Eli kollageeni proteiinijauhe ja gelatiini proteiinijauhe ovat lähtökohtaisesti ihan sama asia kehollesi. Gelatiini on kuin pihvi ja kollageeni on kuin jauheliha.

Ei ole siksi periaatteessa väliä käytätkö kollageenijauhetta vaiko gelatiinijauhetta kun saat niistä ihan samat proteiinit kummastakin.

Ja suositukseni onkin tällähetkellä, että kumpikin kollageeni että gelatiini käy yhtä hyvin.

Itse olen käyttänyt lähinnä gelatiinia. 

Eli tarkalleen niin olen käyttänyt yhden purkin kollageeniä ja en ole enää laskuissa kuinka monta pussia gelatiinia olen käyttänyt viimeisten 7+ vuoden aikana mitä olen sitä käyttänyt.

Gelatiinin etu on halvempi hinta, mutta pienoisena haittana sillä on vielä ns liimausvaikutus. miksi sitä käytetään kokkauksessa hyydytysaineena.

Kollageenilla kun se on enempi pilkottua, niin sillä ei ole enää liimausvaikutusta ja siksi se voi olla hieman käytännöllisempää käyttää.

Parasta

Karri Koivula P.S.: Hanki gelatiinia täältä