Näin kaupan kassalla viime maanantaina lehden etusivulla otsikossa tekstin
suurinpiirtein että ” yli miljoonalla suomalaisella esidiabetes. Tunnista onko
sinulla se 9:stä merkistä”
Ja oli pakko ottaa lehti ja lukea mitä noi merkit olivat.
Lehdessä luki ensinnäkin, että yli miljoonalla ihmisellä on 2 tyypin diabeteksen
esivaihe – esidiabetes.
2 tyypin diabetes on siis se kehon sokeriaineenvaihdunnan toimintahäiriö,
jossa verensokeritasosi pysyvät liian korkeina normaalille terveydelle ja
toimintakyvylle ja se altistaa kehoasi vaurioille ja erilaisille
terveysongelmille.
Esidiabetes on periaattessa täysin sama ongelma, mutta vielä lievemmässä
muodossa, jossa verensokeriarvosi eivät ole enää normaalit, mutta eivät myöskään
vielä niin korkeat, että se ansaitsisi 2 tyypin diabeteksen luokittelun.
Elimistösi on kuitenkin matkalla kohti varsinaista diabetesta, jos matkaa ei
pysäytetä.
Lehden mukaan syy 2 tyypin diabetekseen liittyvään sokeriarvojen kohoamiseen
on kaksinainen.
Eka syy on se, että lihaskudokset ovat tulleet insuliiniresistanssiksi, jolloin
ne eivät ota sokeria lihaksiin kuljettavaa insuliinihormonia vastaan riittävän
paljon ja osa sokerista jää insuliinin kanssa lihasten ulkopuolelle odottelemaan,
kuin venäjän tullin pidättelemä rekkajonono konsanaan.
Toinen tekijä on lehden mukaan haiman insuliinihormonituotannon vähentyminen,
mikä lopulta kohottaa entisestään verensokeria.
Ja näiden kahden tekijän yhteisisku on tekijä, joka usein sotkee
verensokerihallintasi niin, että siitä seuraa se varsinainen sairaustila.
Lehti mainitsi että esidiabtes on salakavala ongelma, sillä se voi jyllätä
kehossa vuosikausia oireettomana ja oireettomina ihmiset eivät tajua, että ovat
matkalla kohti vakavempaa sairautta.
Ja tutkijoita kauhistuttaa se että yli miljoona suomalaista on tietämättään
matkalla kohti 2 tyypin diabetestä, joka voi pahimillaan olla todella kamala
sairaus. Entinen naaupurini sai sen ja häneltä jouduttiin amputoimaan jalka
kuolion takia.
Tässä diabetestutkijan 9 lehdelle kertomaa asiaa, mitkä toimivat merkkinä
mahdollisesta esidiabeteksesta
1. Keskivartalon pyöristyminen
2. Vaa´an lukeman nousu
3. Perinöllinen alttius eli jos suvussa on diabetesta
4. Liian vähän liikuntaa
5. Yksipuolinen ruokavalio
6. Paljon huonoja rasvoja
7. Liian kaloripitoista ruokaa
8. Raskausdiabetes
9. Verenpainetauti
Haastateltu tutkija joka oli listan takana sanoi, että elämäntapamuutokset
voivat auttaa välttämään 2 tyypin diabeteksen, mutta että joissain tilanteissa
geenit ovat niin vahvat, että sen puhkeamista ei voi estää , mutta silloinkin
terveet elämäntavat ovat tärkeitä, koska ne auttavat kontrolloimaan verensokereita
ja pitämään kehoa niin terveenä kuin mahdollista niin pitkään kuin mahdollista.
No itse olen sitä mieltä että 2 tyypin diabteksen voi estää melkein täysin ja
myös poistaa se kehosta yhtä tehokkaasti.
Uskon ensiksi että diabeteksen voi estää melkein täysin, koska ongelma oli
paljon harvinaisempi vain sata vuotta sitten.
2 tyypin diabtes luvut ovat kasvaneet sadassa vuodessa karkeasti noin 90%
länsimaissa.
Koska tässä ajassa geenimme eivät ole todennäköisesti merkittävästi ehtineet
muuttua, niin voimme vetää johtopäätöksen, että tämä muutos on aikalaila
täysin elintavoista ja ympäristöstä johtuva lisäys.
Jolloinka toki ihan vain maalaisjärjellä ajatellen voimme palata ainakin
teoriassa vanhoihin lähes olemattomiin diabetes lukuihin – muutamalla vain
elintapamme ja ympäristömme prikulleen samaksi mitä ennen.
Toki käytännössä kaikki muutokset eivät ole ehkä mahdollisia – esim saasteet
jos niillä olisi rooli niin emme voi vain taikoa niitä pois.
Mutta teoriassa 2 tyypin diabtes on vähintääkin 90 prosenttisesti
ehkäistävissä.
Nyt se syy miksi uskon että 2 tyypin diabetes on jopa ratkaistavissa myös
samalta 90% on puolestaan se että nuo 2 tyypin diabeetekseen liittyvät
syntytekijät, eli insuliiniresistenssi ja haiman madaltunut insuliinituotanto,
niin ne ovat ratkaistavissa varsin yksinkertaisin keinoin.
Ne ovat ratkaistavissa yksinkertaisin keinoin, koska sen niiden pääalkusyy on
myös varsin yksinkertainen.
Yksinkertaisesti sanoen niin solusi toimivat niin, että ne polttavat mm.
sokeria energiaksi .
Ja jotta sokerin poltto onnistuisi normaalisti soluissasi, niin niissä pitää
olla myös samalla tarpeeksi happea.
Jossei soluissasi ole tarpeeksi happea, solusi eivät pysty tuottamaan
tarpeeksi energiaa normaalin toiminnan pyörittämiseen ja tästä seuraa
solutason toiminnan huonontumista.
Solujesi korjaustoiminta esimerkiksi hidastuu normaalista ja solusi alkavat
ränsistyä sen takia hieman.
Energia ja happipulan takia liikaa ränsistyneet solut laukaisevat lopulta
kehossasi kohotettua korjausreaktiota luovaa tulehdusta.
Ja tämä krooninen tulehdus on sattumoisin juuri se tekijä, joka on todettu
insuliiniresistanssin laukaisijaksi.
Koska melkein kaikki nykyihmiset kärsivät solutason happivajeesta, mutta vain
pieni osa saa diabeteksen, niin on varmaankin niin, että diabeetikoilla on vain
sellaiset geenit, että krooninen tulehdus aiheuttaa heille herkemmin solujen
insuliiniresistenssiksi tuloa tai sitten he saavat happivajeesta enempi
tulehdusta soluihinsa.
Tulehduksen pitäisi olla kuitenkin aika suurella varmuudella insuliiniresistanssin
pääsyy.
Tämän insuliiniresistanssin lisäksi toinen syy 2 tyypin diabetekseen on
puolestaan solutason hapenpuutteen aiheuttama toimintahäiriö haimassa.
Tutkijat ovat todenneet että matala solutasonhappitaso haimassa vähentää
insuliinintuotannon määrää, koska insuliinin tuottaminen haimassa vaatii
erityisen paljon happea.
Tutkijat ovat myös todenneet, että matala happitaso haimassa lisää myös
epänormaalisti insuliinia tuottavien betasolujen solukuolemamääriä ( apoptoosi )
ja laskee siis sitä kautta myös haiman insuliinintuotantoa. (apoptoosi on sinänsä
hyödyllinen normaali mekanismi kehossa, liika tai liian vähän tapahtuessaan
se on kuitenkin ongelmaksi. )
Nuo kaksi asiaa olisivat siis verensokerien häriintymisen pääsyinä.
Näiden kahden happeen liittyvän päätekijän lisäksi, 2 tyypin diabeteksen
kehittymiseen liittyy kyllä vielä iso joukko muitakin ei suoraan happeen
liittyviä asioita, kuten esim liika läski, joka lisää tulehdusta – etenkin
vatsaläski.