Terve Suu On Terveet Nivelet?

Jos käytät googlea tänään, niin tänään googlen peruslogon tilalla on piirretty kuva, jossa on oudonnäköisiin vaatteisiin pukeutunut pitkätukkainen mies, joka katsoo mikroskoopin läpi.

Tuo kuvassa näkyvä henkilö oli Hollantilainen Antonie van Leeuwenhoek. Ja eilen oli 384 vuotta hänen syntymästään.

Häntä muistettiin, koska hän oli tiedemies, joka kehitti ekana niin tarkan mikroskoopin , että pystyi havaitsemaan sillä paljaalle silmälle näkymättömiä bakteereita ekaa kertaa.

Sittemmin nämä paljaalle silmälle näkymättömät bakteerit ovat osoittautuneet merkittäväksi tekijäksi meidän ihmisten terveydelle.

Moni vanha vakava terveysongelma on todettu nimenomaan bakteerien aiheuttamaksi , esim kolera vatsatauti on bakteerien aiheuttama tauti.

Nyt aivan uusimpana bakteereihin liittyvänä tieteen löytönä on se , että bakteereilla on myös oma osansa myös useiden yleisten kroonisten tautien kehittymisessä.

Joku aika sitten esim vatsahaava paljastui bakteerin aiheuttamaksi ja tutkimusta tehneet tiedemiehet saivat lääketieteen nobelin palkinnon tästä läpimurrosta.

No nyt tiedemiehet ovat löytäneen myös bakteeriyhteyden liittyen nivelrikkoon ja nivelreumaan.

Yhteys on , että nivelistä jotka ovat rikossa tai reumassa on löydetty bakteerien dnaata, jota ei kuuluisi nivelistä normaalisti löytyä.

Mikä tärkeää vielä on se , että bakteerit mitä on löydetty nivelistä, on tunnistettu alunperin suussa eläviksi bakteereiksi.

Ne ovat siis kulkeutuneet suusta sisälle kehoon ja sitten menneet niveliin tekemään tuhojaan.

Suu on erityisen otollinen paikka bakteereille majailla, koska suussa on kohtia missä bakteerit voivat elää suojassa kehon immuunipuolustukselta.

Suuhun muodostuu myös melkein kaikille meistä ikääntymisen myötä avoin reitti, josta bakteerit pääsevät lipsahtaman kehoon sisäään – suoraan suusta verenkiertoon.

Nämä ovat onneksi estettävissä oikealla tiedolla – lue täältä miten tämä onnistuu.
( linkki sähköpostilistalaisille – liity vaikka oikealta ylhäältä)

Parasta,

Karri Koivula