“21 vuosituhannen tärkein kivunhoitoon liittyvä teknologia”

Tossa pari viikkoa sitten luin yhden suosituksen eräältä neurokirurgilta yhdestä tuotteesta, mitä olin aikeissa ostaa. Ja ostin sen pitkälti tuon suosituksen takia.

Tämä tuote ei liittynyt mitenkään kivunhoitoon eikä lääkärin ammattiinkaan, se oli vain hyvä tuote, jota tuo neurokirugi itse käytti ja oli antanut sille siksi kehut julkisesti.

En tiennyt kuka tämä neurokirurgi oli, mutta hänen kommenttinsa osui silmääni tuon neurokirurgi-lääkärintittelin takia. Ja oli yksi kehu minkä pohjalta ostin tuotteen.

No muutama viikko tämän perään kuulen k-pohjallisien keksijälääkäriltä ,joka on kirurgi hänkin – jalkakirurgi, että maailman yksi johtavimmista kroonisen kivun experteistä neurokirugi Norman Shealy on käynyt hänen luonaan hoidossa ja on nyt tullut ulos kaapista tästä asiasta ja suosittaa tätä hänen kehittämäänsä pohjallisteknologiaa kroonisen kivun hoidossa.

No toi Norman Shealy nimi kuulosti tutulta ja tuli mieleen , että hetkinen kukas se lääkäri oli jonka kehun luin siitä toisesta tuotteesta ja kävin tarkistamassa, kuka hän oli ja kuinka ollakaan, se oli juuri tuo sama neurokirurgi. Hassu synkronaatio sattuma. Maailma on pieni.

Anyway tämä Norman Shealy ei ole vain neurokirurgilääkäri, vaan hän on myös maailman yksi ekoista ellei peräti eka virallisesti kroonisen kivun hoitoon erikoistunut lääkäri ikinä ja hän on tehyt elämäntyön kroonisen kivun hoidon kehittämisessä.

Ja hänen omien sanojensa mukaan, tämä pohjallisteknologia jota hän kokeili on:

”21 vuosituhannen tärkein kivunhoitoon liityvä teknologia”

Ei hullumpi kehu mieheltä, joka on nähnyt ja tutkinut kaiken mitä tulee kipujenhoitoon.

Ja se syy miksi hän sanoo nämä kehut tuolle teknologialle on myös se, että hän on itse jo sen verta vanha, että kärsi myös liikuntalinkivuista ja on saanut avun noista pohjallista itselleenkin.

Ja mistä tässä teknologiassa on oikein kyse?

No kyse on siitä faktasta, että ryhti vaikuttaa kipuun
ja, että jalka vaikuttaa puolestaan ryhtiin

Jalkapohja on osa asentotuntojärjestelmää joka ylläpitää pystyasentoa ja tasapainoa, jotta sen ei tarvisi olla jatkuvan tietoisen kontrollin alaisena.

Tämän automatisoinnin takia jalkapohja antaa viestejä lihaksille, miten ja mistä kohtaa jännittyä kokoajan.

No nyt tämä järjestelmä voi mennä vikaan, jos jalassa on asentovirhe, jonka takia jalkapohjan painojalanjälki poikkeaa normaalista.

Kun jalanjälki on poikkeava, niin ryhtiä ylläpitävät lihakset saavat virheellisiä viestejä ja jännittyvät epänormaalisti ja ryhti muuttuu huonommaksi.

Tämä huonompi ryhti rasittaa lihaksia ja niveliä ja altistaa kipujen helpommalle kroonistumiselle.

Esim triggerpisteistä tuleva lihasperäinen kipu tulee helpommin, kun kropassa on muuttuneen ryhdin takia sekä ylikireitä lihaksia että ylivenyneitä lihaksia.

Lihasperäisten kipujen lisäksi myös tietyt ryhtiin liittyvät rakenteelliset ongelmat tulevat helpommin.

Esim nivelet voivat usein kulua helpommin , koska ryhtimuutos monesti vie nivelet pois neutraalista asennosta ja nivelpinnat rasittuvat enempi toipuoleisesti ja paino jakautuu pienemmälle pinta-alalle ,jolloin luut pureutuvat helpommin toisiaan vasten läpi pehmeiden väliaineiden.

Piikkimatolla voi maata pitkällään, muttei seistä – sama juttu nivelien kanssa – pinnat tasaisena toisiaan vasten paino jakautuu riittävän leveälle ja nivelen välit kestävät pidempään.

Kulumien lisäksi välilevynpullistumissa tai repeämissä ryhdillä voi olla myös oma osuutensa.

Leikkaus voi korjata tuon pulistuman tai repeämän , mutta jos tuon pullistuman osa-alkusyynä on ryhti, joka on laittanut ongelmakohdan nikamat asentoon, jossa välilevyihin kohdistuu toispuoleinen ja välilevyile siksi kuluttavampi rasitus, niin on aina riski, että välilevyongelma uusii , tai syntyy uusi oire viereiseen nikamaväliin.

Treeni venyttely ja lihasten vahvistus auttaa tiettyyn pisteeseen saakka parantamaan ja ylläpitämään parempaa ryhtiä, mutta ei kokonaan korjaa tuota jalasta lähtöisin olevaa asento ja ryhtivirhettä.

Melkein kaikilla ihmisillä 70-80% on tämä sama jalan asentovirhe lievässä muodossa. Se ei ole varsinainen virhe, se on jäänne niin kuin häntäluukin.

Se on jäänne ajalta jolloin kävelimme myös käsien avulla kumarassa ja jalkamme oli enempi sisäänpäinkääntynyt nilkasta -ehkä puussa kiipeily varten, mihin se häntäkin ehkä oli.

Vanhanmallinen jalka kuten häntäluukin ovat kuitenkin sellaisia jäänteitä jotka eivät häviä pois, koska ne eivät vaikuta niin paljoa, että ne vaikuttaisivat lisääntymiskykyyn.

Häntäluusta ei ole vaivaa kuin vain jos tömäyttää sen kipeästi johonkin. Jalan vanhemmasta mallista ei myöskään ole haittaa, koska se aiheuttaa pahempia kipuongelmia yleensä vasta vanhemmalla iällä. Vanhemmalla iällä kehon yleinen palautumiskyky on heikompi ja sen seurauksesta tuollainen jalka alkaa tuoda kipuongelmia esille .

Nyt kuitenkin yleensä lapset on jo hankittu ja potkittu pihallekin tässä vaiheessa ja sikäli tämä jalan asentovirhe ei vaikuta lisääntymiseen ja ei siksi häviä mihinkään.

Nyt onneksi tämän 21 vuosituhannen merkittävimmän kivunhoitoon liittyvän teknologian ansiosta tuota kroonisen kivun yhtä alkusyytä voi paikata. Kuule lisää tästä teknologiasta ja miten se voi hyödyttää sinua – liitymällä sähköpostilistalleni oikealta ylhäältä.