Mistä esiintymispelko johtuu ja miten poistat sen melkein nollaan

Kuvittele että olet kuuntelemassa seminaariani paikan päällä ja istut yleisössä.

Sitten sanon että yllätyshaasteeksi valitsen yhden henkilön puhumaan tänne lavalle kanssani kaikkien täällä olijoiden joukosta ja hän joutuu huomenna nousemaan lavalle ja puhumaan täällä lavalla viitisen minuuttia.

Tuntisitko nyt tunnetta vatsassasi. Saisiko tuo lavalle esiintymään joutumisen mahdollisuus sinut kokemaan jonkinlaista fyysistäkin pelon tunnetta? Nukkuisitko hyvin jos olisi mahdollisuus, että joutuisit huomenaamulla lavalle esiintymään?

Jos tuntisit kammoa mahdollisesta yllätysesiintymisestä , et ole yksin. Suurin osa ihmisistä kokee pelkoa esiintymisestä yleisön edessä ja jotkut kokevat jopa yhtä kovaa pelkoa kuin kuolemanpelko.

Heille noilla sanoilla , joita sanoin olisi sama vaikutus, kuin jos olisin sanonut, että valitsen yhden henkilön satunnaisesti yleisöstä ja hänet mestataan tässä lavalla huomenna – pelko on niin kovaa.

Pelko on myöskin ihan konkreettinen elämään vaikuttava tekijä.

Moni esiintymispelkoinen ihminen esim alkaa vältellä esiintymistilanteita ja alkaa tehdä valintoja elämässään tuon pelon ohjaaamana. Tiedän tämän, koska olin itse juuri tällainen henkilö.

Missasin monta hyvää mahdollisuutta ja tein huonompia valintoja, koska esiintymispelkoni yksinkertaisesti selätti minut ja aloin välttelemään tilanteita, missä joutuisin ehkä esiintymään isommalle ihmisjoukolle.

Tämä kaikki oli kuitenkin turhaa. Minun ei olisi tarvinnut pelätä esiintymistilanteita ollenkaan, koska tuo pelko ei ollut noissa tilanteissa, vaan se oli vain mielessäni niissä merkityksissä, mitä annoin noille esiintymistilanteille automaattisesti.

Koet periaatteessa tunteita pääosin sen kautta mitä merkityksiä annat tapahtumille automaattisesti mielessäsi.

Ne merkitykset mitä annat automaattisesti lonkalta syntyvät puolestaan pääosin sen mukaan minkälaisia uskomuksia sinulla on.

Eli lyhyesti, mitä tunteita joku tapahtuma tai tilanne aiheuttaa sinulle , riipuu hyvin pitkälle siitä mitä uskomuksia sinulla on mielessäsi.

Esim yksinkertaistaen , jos uskot, että sirpaleet tuovat onnea , niin annat positiivisen merkityksen sille , jos rikot jotain ja se menee sirpaleiksi. Ja sinusta tuntuu ehkä jopa rieumukkaalta tuon tapahtuman yhteydessä, sen sijaan, että tuntisit pahaa mieltä siitä että rikoit jotain.

No nyt tämä esiintymistilannekin aiheuttaa sinulle tunteita samalla lailla kun toi sirpaleiden teko- eli sen mukaan minkalasia uskomuksia sinulla on.

Jos sinulla on esimerkiksi yleinen alitajuinen uskomus, että ” virheet ja epäonnistumiset ovat pahasta” niin esiintymistilanne, missä olet lavallla mahdollisesti epäonnistumassa kaikkien näkemänä , tuntuu sinusta jo etukäteen pelottavalta ja ahdistavalta tunnetasolla.

Jos sinulla olisi tämän lisäksi vielä vielä alitajuinen uskomus, että “ihmiset eivät ole kiinostuneita siitä mitä sanon” niin toi esiintymistilanne jossa menet ihmisten eteeen puhumaan tehtävänäsi olla kiinostavaa kuultavaa , alkaisi tuntua vieläkin pelottavammalta
tehtävältä.

Jos sinulla olisi vielä näiden kahden alitajuisen uskomuksen lisäksi uskomus, että “mikä tekee minut tärkeäksi ja tarpeeksi hyväksi, on, että muut ajattelevat hyvää minusta” – niin esiintymistilanne , missä et voi edes miellyttää kaikkia eri maun omaavia yleisössä olevia henkilöitä – alkaisi olla jo aikavarmasti yöunet ennakkoon vievä savotta.

Ja jos sinulla olisi vielä näiden uskomusten päälle , lähemmäs 20 itsetuntoon ja itsevarmuuteen liittyvää ja kykyihisi liittyvää negatiivista alitajuista uskomusta ja lopuksi vielä kirsikkana kakun päällä ehdollistuminen , minka takia yhdistät huomion keskipisteenä olemisen kuolemanvaaraaan – niin ei olisi ihme ,että kokisit , jopa kuolemanpelon tasoista esiintymisjännitystä esiintymistilanteissa säännöllisesti.

Esintymispelkosi on aikalailla kokonaan kiinni siitä minkälaisia alitajuisia uskomuksia sinulla on ja mitä tunteita ne saavat sinussa heräämään esiintymistilanteessa tai esiintymistilannetta odotellessa- se on monesti se pahin hetki.

Ilman noita negativiisia uskomuksiasi et yksinkertaisesti kokisi juurikaan pelkoa missään esiintymistilanteessa, paitsi oikeasti hengenvaarallisissa tilanteissa.

Hyvä uutinen tässä on se, että voit itseasiassa vaikuttaa noihin alitajuisiin uskomuksiisi ja voit poistaa mielestäsi nuo esiintymisjännitystä aiheuttavat negatiiviset alitajuiset uskomukset.

Kuule lisää näistä alitajuisista uskomuksista ja kaikesta mihin ne vaikuttavat elämässäsi – liitymällä sähköpostilistalleni oikealta ylhäältä.