Miten lopetat kuorsauksen ja hengenvaarallisen uniapnean

Otetaan tänään seuraava lukijakysymys kuorsauksesta.

”Hei Karri

Vaimoni antoi minulle ”ultimaatumin” että joko kuorsaus loppuu tai sitten avioliitto loppuu.

Voitko auttaa minua. En ole kovin suuresti ylipainoinen. Vain kolesteroli on koholla ja siihen lääkitys.

Onko sinulla vinkkiä miten saisin kuorsaukseni nopeasti lopetettua?”

K.K.: Kiitos viestistä.

Ja kyllä minulta löytyy vinkkejä kuorsauksen lopetukseen.

Satuin myös katsomaan teeveestä muutama viikko sitten aiheeseen liittyvän kuorsausta käsittelevän ohjelmankin.

Ohjelmassa joukko brittiläisiä avio ym pareja joista toinen kuorsasi hakeutuivat lääkäriexperttien hoitoon kuorsauksen ratkaisemiseksi.

Ratkaisua ei haettu vain kuorsaajan terveyden takia, vaan myös aviopuolison terveys ja hyvinvointi oli syy hakea apua kuorsaukseen.

Ohjelmassa kerrottiin että melkein joka toinen aikuinen kuorsaa joka yö Englannissa, mikä ei ole haitaksi vain tälle kuorsaajalle, vaan on haitaksi myös vieressä nukkuvalle puolisolle jonka uni häiriintyy vielä enempi jossain mielessä – kun se kuorsaajahan ei kuule sitä omaa häiritsevää kuorsaustaan.

Eli todella hyvä että olet valmis lopulta ratkomaan kuorsausongelmaasi, koska tosiaan se on melkeinpä pahempaa sille vieressäsi nukkuvalle, joka joutuu kuuntelemaan sitä kuorsaus ääntä – eikä ehkä sen takia saa kunnollista terveellistä unta.

Nyt tossa ohjelmassa kerrottiin myös se, että jos kuorsaus pahenee, se voi johtaa uniapneaan jossa hengityksesi pysähtyy ja että tästä seuraa riski että hengitys ei alakaan uudelleen, mikä on sitten kuolemaksi.

Ohjelmassa kerrottiin myös että tällaisen välittömän kuolemanriskin lisäksi tämä uniapnea muoto aiheuttaa myös terveyden vakavaa heikentymistä, kun kehosi joutuu koville noiden hengenvaarallisten hengityspysähtymisien takia – jotka myös sotkevat untasikin suuresti.

Pahinta apneassa oli vielä se, että moni kuorsaaja ei tiedä olevansa jo appnea vaiheessa ja kärsii siitä tietämättään.

Englannissa tutkijoiden mukaan joka kymmenes kuorsaaja kärsii uniapanesta ja 85% heistä ei ole vielä tietoinen tästä ongelmasta.

Mikä tarkoittaa että ihan vain kuorsaukseenkin tulisi suhtautua aina vakavasti.

Nyt tossa ohjelmassa tutkittiin sitten näitä kuorsaajia ja selvitettiin heille yksilöllisesti parhaita hoitoja.

Ohjelmassa esitettiin sitten sinänsä ihan hyviä keinoja ratkoa kuorsausongelmaa ja apneaongelmaa, ( käyn läpi näitä keinoja eri viestissä ) mutta siitä jäi mainitsematta vielä se kaikkein paras keino ratkoa nämä ongelmat – jota suosittaisin sinulle ratkaisuksi kuorsaukseesi.

Eli ohjelmassa esitettyjä tavallaan oiretta lievittäviä keinoja parempi keino olisi ratkoa se kuorsauksen ja apnean alkusyy.

Kun poistat kuorsauksen alkusyyn, niin se poistaa keholtasi tarpeen luoda kuorsausta ja appneaa ja tällaisessa tilanteessa et vain helpota kuorsaus ja apneoireita- vaan ratkot ne täysin ja vieläpä kehollesi terveellisimmillä tavalla.

Eli kuorsaus ja uniapnea johtuvat tietystä tarkasta syystä.

Kuorsaus on kehosi jossain mielessä refleksinomainen reaktio josta on tarkoitus olla hyötyä sinulle.

Vastaava kehosi reaktio esimerkki voisi olla esim se jos ajat autolla talviliukkailla lumipenkkaan ja auto tömähtää oikein kunnolla ja rojahdat eteenpäin otsa kohti rattia.

Tässä tilanteessa nostat todennäköisesti automaattisesti refleksinomaisesti kätesi kasvojesi eteen pääsi suojaksi, vaikka et tietoisesti edes haluaisi tehdä tätä.

Tämä reaktio tapahtuu automaattisesti ja melkein pakonomaisesti, koska pääsi on tärkeä herkkä kohta kehostasi ja kehosi yrittää suojella sitä refleksinomaisesti.

No kuorsaus on vähän samanlainen reaktio – se tulee syystä ja sillä on tarkoitus suojella sinua.

Mistä syystä se kuorsaus tulee sitten?

Saadaksesi vastaus tähän kysymykseen, sinun pitää tietää mitä kuorsatessasi oikein tapahtuu kehossasi.

Eli kuorsaus ääni siis syntyy siitä kun hengitystiesi supistuvat ja estävät hengitystäsi.

Kuorsausreaktion tarkoitus on siis estää hengitystäsi.

Nyt miksi ihmeessä sitten hengitystiesi supistuisivat estämään hengitystäsi – mitä hyötyä siitä olisi?

No vastaus tähän on hyvin yksinkertainen. Hengitystiesi supistuvat estämään liiallista hengitystä.

Eli liika hengitys on haitallista. Esim jos olet suht keskiverto ihminen niin sydänmesi lyö keskimäärin 60 kertaa minuutissa levossa, jos sydänmesi löisi 120 kertaa minuutissa levossa se tietäisi ongelmia.

No aivan sama juttu hengityksesikin kanssa, sen pitää pysyä tietyissä normaalirajoissa – jos se on liiallista, siitä seuraa ongelmia ja kehosi pyrkii siksi refleksinomaisesti hillitsemään hengitystä eri keinoin.

Ja yksi keino miten kehosi voi hillitä sitä yöaikana, on kuorsauksen aiheuttama hengitystien supistuminen.

Mitä enempi hengitystiesi supistuu, sitä vähempi siitä pääsee virtaamaan ilmaa joka henkäyksellä ja se vähentää näin sitä hengitysmäärääsi sitten.

No nyt kun tiedät tämän, niin kysynkin sinulta, että oletko nähnyt kenenkään kuorsaavan nukkuessaan, kun hän hengittää todella vähän ja vain nenän kautta tavalla josta on vaikea nähdä hengittääkö hän edes ollenkaan?

Et varmaankaan, koska tällaisessa tilanteessa hengitysmäärä on pieni ja keholla ei ole syytä supistaa hengitysteitä.

Mutta veikkaaan että olet varmaankin nähnyt monesti kun henkilö hengittää kuin höyryjuna ja kuorsaa samaan aikaan kovaäänisesti.

Eli suuri hengitysmäärä laukaisee hengitysteiden supistumista ja matala ei. Ja siksi kuorsaus tapahtuu vain ylihengitysjaksojen yhteydessä, kun sille on tarvetta.

Entäs apnea sitten?

No jos olisit tilanteessa jossa hengittäisit todella paljon liikaa ja pelkkä hengitystien osittainen supistuminen ei rajoittaisi hengitystäsi tarpeeksi, niin kehosi voi yrittää turvautua järeämpiin aseisiin kuten apneareaktioon.

Eli jos ylihengität todella paljon, voi käydä niin että kuorsauksesi voi yltyä jopa uniapneaksi jossa hengityksesi jopa katkeaa kokonaan hetkellisesti.

Tämä reaktio sitten viimeistään vähentää hengitysmäärääsi.

Valitettavasti nyt kuitenkin nämä kummatkin reaktiot, eli kuorsaus reaktio että uniapnea reaktio, niin eivät ole hyviä keinoja säädellä hengitysmäärääsi pienemmäksi – ja niistä on loppupeleissä aina vain enempi haittaa kuin hyötyä.

No nyt se hyvä puoli näissä kuorsauksessa ja uniapneassa on kuitenkin, että koska ne johtuvat suoraan liiasta hengityksestäsi, niin ne ratkeavat superhelposti – ne ratkeavat välittömästi kun hengität vain vähempi.

Eli jos vähennät liiallista hengitysmäärääsi – eli lopetat sen liiallisen yöaikaisen ylihengityksen, niin silloin kehosi ei laukaise kuorsausta tai uniapneaa.

Miten vähennät hengitysmäärääsi sitten tavalla joka lopettaa kuorsauksen?

Valitettavasti tämä vaatii hiukan enempi tietoa ja jonkun verran tekemistäkin.

Eli liika hengitys johtuu pääalkusyynään liian matalasta solutason happi ja energiatasosta, joka sitten laukaisee hengityksen lisääntymistä kompensoidakseen tätä matalaa solutason happi ja energiatasoa. ( hengität siis saadaksesi happea ja energiaa soluillesi )

Ja siksi ainoa keino miten voit vähentää automaattista hengitystäsi, on nostamalla solutason happitasoasi.

Kun solusi saavat happea ja energiaa enempi, niin hengityksesi vähenee automaattisesti normaalille tasolle.

Eli paras ja ainoakin keino kunnolla ratkoa kuorsaus ja uniapnea on soluenergiatason-happitason nosto.

Se johtaa hengitysmäärän laskuun normaalille tasolle joka on turvallista ja tervettä kehollesi – ja sen jälkeen kehosi ei tarvi enää yrittää rajoittaa hengitystäsi supistamalla hengitysteitäsi tai pysäyttämällä hengitystäsi nukkuessasi.

Täytyy vielä mainita että ihan oma henkilökohtainen kokemuksenikin myös vahvistaa tämän, että kuorsaus tosiaan syntyy alkujaan ylihengityksestä.

Eli kun aikoinaan bulkkasin eli pakkosyötin itseäni painon nostamiseksi lihasten kasvatusta varten ja söin sen takia iso aterian ennen nukkumaanmenoa, niin aloin yllätyksekseni kuorsata heti – ennenkuin olin saanut edes lisää painoa ja olin vielä lähes six pack laiha.

Ihmettelin että miksi aloin kuorsata, vaikka mikään kehossani ei ollut muuttunut ja vain ylensyönti ennen nukkumaanmenoa oli ainoa muutos.

Eli tuolloin luulin että kuorsaus syntyy kaulaläskeistä ja pienestä hengitystiestä ja vastaavasta ja ihmettelin että miten aloin kuorsata yhtäkkiä ilman mitään muutosta kehossani.

Nyt tiedän että aloin kuorsata, koska syöminen lisää hengitystä ja iso ateria illalla just ennen nukkumaanmenoa voi vaikuttaa suuresti yölliseen hengitykseen- jos kehon yleinen hengitysmäärä on liian suuri alkujaan.

Eli hengitin tuolloin liian paljon koko ajan kuten suurin osa länsimaisista ihmisistä tekeekin.

Nyt tänä päivänä kun happitasoni on korkea ja hengitysmääräni on normaali pieni, niin isokaan ateria ennen nukkumaanmenoa ei saa minua kuorsaamaan, koska se ei lisää hengitystäni tarpeeksi että hengitys menisi liian korkealle tasolle.

Sekin pitää vielä mainita että vaikka liikahengitys matalan solutason happitason takia on syy kuorsaukseen, niin on muitakin tekijöitä ja yksi tekijä on siis ihan vain hengitystien suuruus.

Mitä pienempi hengitystiesi on sitä herkemmin ylihengitys aiheuttaa kuorsausta, miksi liika kaulaläski tai esim liian pienet leuat ovat riskitekijä kuorsaukselle ja hengitystien laajentaminen eri keinoin voi olla joillekin tarpeen.

Myös geenitkin vaikuttavat, eli jotkut eivät kuorsaa vaikka ylihengittäisivät. Periaatteessa siis melkein 100% aikuisista ylihengittää länsimaissa kun he omaavat liian matalan solutason happitason, kuitenkin vain noin puolet heistä kuorsaa – tästä voisi arvioida että alttius kuorsausreaktiolle on osin myös geneettinen.

Tässä lopuksi vielä kaksi pikakikkaa avioliiton hätäpelastamiseksi – niihin voi liittyä hieman riskejä tosin.

-Extra Pikakikka jota en suosittele, mutta jota muutama on onnistuneesti käyttänyt-

Nyt lisäksi on olemassa yksi pikakeinokin joka kanssa voi toimia joillekin, jota en kyllä suosita, mutta haluan kertoa sen senkin takia, koska se vahvistaa kaiken mitä kerroin edellä.

Eli koska kuorsaus syntyy ylihengityksestä ja kuorsaajat yleensä hegittävät suun kautta joka on iso hengitysreikä – niin suun tukkiminen lääkärinteipillä pakottaen hengitys vain pienen nenäreiän kautta tapahtuvaksi, niin voi joillakin lievästä kuorsaus ongelmasta kärsivillä vähentää hengitysmäärää yöllä riittävästi, että kuorsaus ratkeaa pelkästään tuollakin.

Metodi ei toimi kaikille valitettavasti, koska myös nenän kauttakin voi varsin helposti hengittää liiallisesti. Normaali hengitysmääärä on äärimmäisen pieni ja normaali hengitys levossa on sellaista että on vaikea havaita hengittääkö henkilö ollenkaan. Ja siksi ylihengitys onnistuu hyvin helposti nenänkin kautta.

Mutta joillekin suuteippi voi toimia ja se onkin keino mitä jotkut kuorsaajat käyttävät estääkseen kuorsausta.

Suun tukkiminen ei pitäisi olla automaattisesti kuolemaksi, koska nenän pitäisi pysyä yleensä auki kun on suu teipattuna.

Eli suu auki hengittäessä nenä yleensä tukkeutuu isolta osin, kun keho pyrkii sitenkin vähentämään liikaa hengitystä. Mutta kun suun tukkii, niin nenä lähtökohtaisesti aukeaa maksimaalisesti ettei henkilö tukehtuisi.

Itse en uskaltaisi käyttää tätä keinoa, mutta olen kuullut että jotkut myös ihan tavanomaiset kuorsauslääkäritkin sitä käyttävät.

Eli tavanomaiset kuorsauslääkäritkin sanovat myös että suunkautta hengitys lisää kuorsausta ja siksi suun kiinni pitämisen pakotus on yksi hoitokeino, he tosin eivät osaa selittää kunnolla syytä että miksi suunkautta hengitys luo kuorsausta- kun he eivät ole vielä tietoisia siitä että hengitysmäärä pitäisi olla tietyissä normaalirajoissa aivan samoin kuten verenpaine, pulssi, kolesteroli, lämpötila ja kaikki muutkin lukuisat kehon toiminta-arvot.

Suun teippauksen ym vastaavan suun tukkimistekniikan ongelma on myöskin se, että se ei nosta soluhapppi ja energiatasoja juurikaan ja se ei anna siksi juuri mitään terveyshyötyjä ja hyvinvointihyötyjä mitä voisit saada jos nostaisit solutason energiatasojasi kunnolla korkeammaksi.

-Toinen pikakikka vielä. Tätä voisin ehkä jopa suosittaakin kun se on mahdollisesti vaarattomampi.-

Eli tutkijat ovat todenneet että sellälläään nukkuessa moni hengittää automaattisesti reilusti enempi kuin kyljellään nukkuessa.

Tämän takia moni kuorsaa paljon juuri selällään ollessaan, mutta ei niin paljoa kylkiasennossa.

Ja yksi toinen pikakikka vähentää kuorsausta, olisi nukkua vain kylkiasennoissa ja mahallaan, esim teippaamalla tennispallo yöpaitaan selkään kiinni.

Se voisi vähentää hengitysmäärää juuri sen verran että keho ei laukaise kuorsausreaktiota.

Se ei noin äkkiseltään kuulosta kovin vaaralliselta ja voisin ehkä suositella sitä tulevaisuudessa.

Toistaiseksi kuitenkin suositan kuorsauksen ratkomiseen parhaana ratkaisuna hengitysmääärän laskua solutason happi ja energiatasonnoston kautta.

Tämä systeemi https://karrikoivula.fi/supertervekeho antaa sinulle kikat ja tekniikat miten saat solutason happitasosi nostettua ja sitä kautta hengitysmäärääsi laskettua normaalimmalle tasolle.

Se ratkoo kuorsausongelmat ja luo kehoosi myös samalla superhyvän terveyden ja hyvinvoinnin.

Parasta,

Karri Koivula

P.S.: Eli ylihengitys matalan solutason happitason takia on perimmäinen alkusyy kuorsaukseen.

Matala happitaso johtaa ylihengitykseen joka saa avaamaan suun hengittämistä varten öisin ja suun ison hengitysaukon kautta hengitys on yöllä levossa melkein aina liian suurta ja siksi kaulan lihakset ilmeisesti rentoutumalla liiaksi supistavat hengitystietä luoden kuorsausäänen.

Sitten niinä hetkinä joina henkilö hengittää öisin eniten hän kuorsaa, kuitenkin pitäen välillä taukoa kuorsauksesta hetkinä jolloin ei ylihengitä niin paljoa.

Täten paras ratkaisu kuorsaukseen on nostaa soluhappitasoa joka laskee hengitysmäärän normaalinpieneksi ja vain nenän kautta öisin tapahtuvaksi.

Tällöin henkilö hengittää rauhallisesti hiljaa nenän kautta ja vain sen verran mitä keho tarvii kun makaa levossa tekemättä mitään raskaampaa hengitystä vaativaa asiaa.

Normaali soluhappi ja soluenergiataso tarjoaa myös yleisesti superhyvän terveyden ja hyvinvoinnin ja hyvän unen sekä lähes ehtymättömät energiatasotkin.

Nosta soluhappi ja energiatasosi normaaliksi tällä systeemillä. https://karrikoivula.fi/supertervekeho