Hammaslääkäri paljastaa avaimen hyvään suun terveyteen

Katoin viikko sitten hammaslääkärien tekemän dokumentin fluorin lisäämisestä raanaveteen.

Joissain maissa näin siis tehdään reikiintymisen vähentämiseksi– ei Suomessa tällähetkellä.

Nyt osa hammaslääkäreistä näissä maissa on alkanut vastustaa fluorin lisäämistä juomaveteen.

Vastustus on syntynyt siitä kun joillain alueilla fluorin lisääminen pitkään, on ajan kanssa johtanut fluoroosia omaavien isoon kasvuun.

Eli fluoroosi on siis termi fluorin liialliselle kertymiselle hampaisiin ja luihin, mikä on siis haitallista.

Fluoroosi heikentää hampaiden ja luuston vahvuutta lisäten reikiintymistä sitten esim hampaissa.

Se näkyy alkuun valkoisina läikkinä hampaissa ja myöhemmin joskus jopa ruskeina läikkinä.

Nyt tilanne on siis se että joillain fluoria lisäävillä alueilla fluoroosista kärsivien määrä on pikkuhiljaa noussut hammasterveyttä uhkaavan korkeaksi.

Yhdysvalloissa esim flurooosin määrä on kasvanut noin 0 prosentista nyt siihen että jopa 40 prosentilla ihmsiä on fluoroosia – eli liiallista fluorin kertymistä hampaisiin ja luihin.

Toi on jo monen hammaslääkärin mielestä haitallista hampaiden kestävyydelle ja osa heistä on alkanut kampanjoida fluorin raanaveteen lisäämistä vastaan -suojellakseen potilaidensa hampaita.

En ota nyt tässä kantaa siihen kannattaako fluoria laittaa raanaveteen, koska täällä Suomessa ei vettä fluorata tällähetkellä ja asia ei ole siksi superajankohtainen.

Mutta otan sen sijaan kantaa tämän dokumentin lopussa olleeseen loppupuheenvuoroon, jonka yksi dokumentissa esiintynyt naishammaslääkäri piti.

Eli loppupuheessa mielenosoituksessa kaupunkitalon edessä jossa hän puhui isolle yleisölle puhujakorokkeelta fluoriasiasta.

Niin hän sanoi lopuksi avaimen hyvään suun terveyteen.

Eli hän sanoi lopuksi että ” fluorin raanaveteen lisäämisen sijasta hyvän hammasterveyden aivan tulisi olla se, että ihmiset kävisivät useammin hammaslääkärillä hoidattamassa hampaitaan” , että se on ratkaisu reikiintymiseen – ei raanaveteen laitettu fluori joka aiheutta fluoroosia monille.

Tätä loppupuhetta halusin kommentoida ja lisätä siihen vielä toisen tärkeän avaimen suun hyvään terveyteen.

Eli hammaslääkärit ovat tärkeitä, aivan välttämättömiä kuten toi hammaslääkäri sanoi puheenvuorossaan, mutta lisään vielä sen, että he eivät yksistään riitä luomaa supertervettä suuta.

Eli suun ongelmat reikiintyminen ja ientulehdus ja vetäytyminen kumpuavat samasta ongelmasta, eli pahojen bakteerien liiallisesta määrästä suussasi.

Hampaat reikiintyvät bakteereista ja ikenet tulehtuvat ienrajoissa olevista liioista pahoista bakteereista, samaten leukaluu tuhoutuu ienrajoissa syvällä olevista bakteereista.

Hammaslääkärin tekemät toimenpiteet ovat aivan välttämättömiä näiden pahojen bakteerien vahinkojen korjaamiseen, mutta nämä toimenpiteet eivät tee mitään niille itse pahoille bakteereillesi.

Hammaslääkärissä käynti tapahtuu liian harvoin, että he voisivat vaikuttaa suun pahoihin bakteereihisi kunnolla.

Mikä tarkoittaa että hammaslääkärit voivat vain korjata vahinkoja, he eivät voi estää ongelmia saatikka poistaa kroonista tulehdusta suustasi, koska he eivät pysty eliminoimaan niitä pahoja bakteereja suustasi.

Pahojen bakteerein eliminointi edellyttää melkein päivittäisiä oikeanlaisia putsaustoimenpiteitä.

Ja haluan siksi siis täydentää , että se avain hyvään suun terveyteen on siis hyvä hammashoito toki, mutta sen lisäksi vielä jopa tärkeämpänä asiana, niin oikeat päivittäiset putsaustoimenpiteet mitkä näytän tässä systeemissä. https://karrikoivula.fi/supertervesuu1ja2

Pelkkä hammaslääkärillä käynti yksistään, vaikka hoito olisikin niin huippua kuin voi vain olla, niin ei ole kovin tehokas suun terveys keino yksistään.

Esim joka vuosi suomalaiset käyvät 5 miljoonaa kertaa hammaslääkärillä.

Noi kerrat eivät kuitenkaan vähennyt vuosi vuodelta , eli huippuhoidosta huolimatta hampaat ja suun terveydentila on aikalailla yhtä huono joka vuosi.

Nyt jos hoito olisi tehokas suun terveydentilan parantaja, niin noi hoitokerrat vähentyisivät vuosi vuodelta.

Ja näin voisi hyvin ollakin.

Ja näin kävisikin, jos ihmiset yhdistäisivät hyvän hammashoidon ja uudenajan superhyvän hammashygienian.

Eli jos ihmiset eliminoisivat myös ne ongelmia aiheuttavat pahat bakteerit tällä systeemillä,

niin se vähentäisi merkittävästi hammaslääkärissä käyntejä, kun uusia reikiä ei enää tulisi eikä ikenissä olisi pienintäkään tulehduksenpoikasta.

Ne käynnit jotka vielä jäisivät olisivat lähinnä tarkistuskäyntejä, joissa vain vahvistaa suun hyvä terveydentilä.

Eli avain hyvään suun terveyteen on hyvä hammashoito plus oikeiden suun pahojen bakteerien eliminointitekniikoiden käyttö.

Tämä yhdistelmä ei vain korjaa vanhinkoja, vaan laittaa stopin niiden muodostumiselle ja auttaa luomaan superterveen suun tilan, joka auttaa sitten parantamaan muunkin kehon terveyttä.

Tämä yhdistelmä korjaus plus ongelmien alkussyyn eliminointi on uskoakseni hammashoidon tulevaisuus.

Eli tulevaisuudessa tavoite ei ole vain hyvä hoito – vaan sen lisäksi myös raju hoitokertojen vähentyminen, superhyvän suun terveydentilan ansiosta.

Parasta,

Karri Koivula

P.S.: Hanki sinäkin superhyvä suun terveydentila nopeasti tällä systeemillä. https://karrikoivula.fi/supertervesuu1ja2