Mikä on kollageenin-gelatiinin hoitava aines osa?

Sain toissapäivänä tämän iphonesta lähetetyn pika kysymyksen.

” Gelatiivi eli liivate, eläinpohjainen aine, mikä siinä on se hoitava lääkitsevä aines osa? “

K.K.: Hei kiitos viestistäsi ja tosi  hyvä että kysyit –  moni muukin varmaan ihmettelee samaa.

Eli ekana haluan sanoa, että en saa sanoa, että gelatiinilla on mitään vaikutuksia kehossasi – kun myyn sitä. ( eu lait siis syy tähän )

Mutta yritän ilmaista asian lakien mukaan alla.

Eli gelatiini on samaa ainetta kuin kollageeni,  joka on samaa ainetta kuin sidekudoksesi.

Kollageeni ja gelatiini on periaatteessa kypsennettyä sidekudosta.

Kehosi koko massasta  muistaakseni noin 25% on sidekudosta – sitä on esim ihossasi , luissasi,  nivelissäsi,  hiuksissasi,  kynsissäsi ja  verisuonten seinäsikin ovat suurelta osin sitä.

Se ajaa tavallaan samaa virkaa kuin kuitu kasveilla – eli se toimii jossain mielessä tukevana rakenteena aikalailla kaikissa kudoksissasi.

Nyt sitten kun kollageeniä tehdään kypsentämällä sidekudosmateriaalia, niin ekassa valmistusvaiheessa syntyy gelatiinia,  joka pilkotaan sitten vielä pienemmäksi kollageeniksi.

Nyt koska kumpikin tuote gelatiini että kollageeni imeytyvät kehoosi suolistostasi yksittäisinä aminohappoina,  niin gelatiini ja kollageeni ovat käytännössä sama asia.

Eli vaikuttava aine on loppupeleissä  ne aminohapot;  glysiini, proliini,  lysiini ym jotka imeytyvät kehoosi sisälle.

Tämä kollageenin-gelatiinin aminohappokoostumus eroaa siis lihasta ja on uniikki.

Mutta kuten sanottu,  en saa sanoa enää nykyisin,  että noilla gelatiinin aminohapoilla on mitään vaikutuksia.

Mutta voit etsiä  tutkimuksia kollageenistä ja myös glysiinistä ym aminohapoista, jos haluat tietää mitä tutkijat ovat saaneet niiden vaikutuksista selville.

Ne on varsin mielenkiintoisia sen voin sanoa.

Eli tiivistykseksi gelatiini https://karrikoivula.fi/gelatiini on siis  halvin ja luonnollisimmin valmistettu kollageeni eli kypsennetty sidekudostuote.

Ja syöt sitä saadaksesi loppupeleissä sidekudosproteiineja kehoosi.

Vähän samalla lailla kun juot ehkä maitoa tai sitten syöt kalsiumia sisältäviä kasviksia – että saat kalsiumia kehoosi.

Erona kalsiumiin on se, että kehosi voi tehdä noita sidekudosproteiineja noin 10 grammaa per päivä – joten et kuole sidekudosproteiinien puutteeseeen, vaikka et saisi niitä ruuasta. Mutta jos syöt niitä – kehosi ei tarvi tehdä niitä niin paljoa.

Ja toi noin 10 grammaa joka on noin 3 teelusikkaa gelatiinia tai kollageeniproteiinijauhetta on mitä moni ottaa.

Itse otan suurinpiirtein sen. Laitan kahvikuppieni sekaan päivänmittaan 1-3 teelusikkaa ja laitan myös keittoihin välillä ruokalusikalla reilusti gelatiinia sinne kattilaan lisää – se sopii keittojen makuunkin usein.

Huom sekin vielä, että syöt siis jo sitä – eli sitä on kaikissa lihatuotteissa, kun sitä on lihaskudoksissakin.

Ja se esim luo sitä hyytelöä mitä voi muodostua lihatuotteita keittäessä.

Mutta et syö sitä niin paljoa kuin mitä söisit, jos metsästäisit itse ruokasi ja söisit aikalailla sen koko eläimen mitään osaa hukkaamatta.

Gelatiinin otto tekee siis tavallaan kaupan valmiiksi leikatuista lähinnä lihaksesta muodostuvista lihapaloista enempi kokoruokaa.

Parasta,
Karri Koivula

P.S.: Hae gelatiinia täältä näin: https://karrikoivula.fi/gelatiini

P.S.S.: Nivelet nivelkivuttomiksi parhaiten tämän alkusyyratkaisun avulla:
https://karrikoivula.fi/niveltulehduskipujen-ratkaisu