Teevee vinkki plus treenivikki James Bondilta

Nyt kesällä Yle Teemalta tuli muutama kausi yhtä hyvää sarjaa.

Osa sarjan kausista on eri omistuksessa ja ei ole vielä tietoa ostaako Yle oikeudet niiden näyttämiseen.

Sarja oli kuitenkin sen verran hyvä, että kannattaa tarkkailla, josko se palaa ruutuun vielä uudelleen.

Sarja on nimeltään Pyhimys.

Sarjasssa Roger Moore esittää Simon Templaria ”Pyhimystä” -Robin Hood maista varasta, joka varastaa lähinnä vain muilta varkailta ja ratkaisee siinä sivussa erilaisia viattomiin kohdistuvia rikoksia.

Sarja on kevyt ja huumorimielessä tehty ja , vaikka melkein joka jaksossa nyrkit heiluvat, niin sarja ei sisällä samanlaisia shokeeraus elementtejä, joilla nykysarjoissa yritetään saada jo kaiken nähneitä ja kaikkeen turtuneita katsojia jollain tavalla stimuloiduiksi – sarja on siksi ihan hyvää lepuutusta uupuneille ja turtuneille hermopäille.

Sarjan pääosan esittäjä Roger Moore näytteli myöhemmin James Bondia ja voisin, vaikka vannoa, että olen nähnyt tuossa Pyhimys sarjassa useammankin yksittäisen kohtauksen, jotka toistuvat hyvin samanlaisina noissa Mooren Bond elokuvissa.

James Bond elokuvista muuten näkee miten lihaskuntoharjoittelu on tullut valtavirtaan. Jos vertaat, vaikka ekaa bondia Sean Connerya ja viimeisintä Daniel Craigia – Connery ei näytä nykykäsityksen mukaan kovin lihaksikkaalta, vaikka aikanaan häntä pidettiin nimenomaan lihaksikkaana Bondiksi.

Liika koko ei ole kuitenkaan aina hyvästä, – Daniel Craig, joka treenasi kovaa salilla ekaa Bondia varten, kertoi, että oli liian isossa ja kömpelössä kunnossa tuota elokuvaa tehdessään ja otti sen takia enempi vahinkoa stunteissa, joita teki – ja joutui sen takia käymään olkapääleikkauksessa tuon ekan Bondin teon jälkeen.

Myöhempiin elokuviin hän on keskittynyt salilla lihastensa pumppaamisen lisäksi myös kehonpainolla tehtäviin harjoituksiin, jotta hän olisi paremmassa kunnossa kehonhallintaa vaativiin stuntteihin.

Daniel Craigin kokemus ei ole mikään yllätys, moni urheilija on todennut, että pelkkä painoharjoittelu etenkin koneilla lisää loukkaantumisriskiä, vaikkakin se teoriassa vahvistaa niveliä ja lihaksia.

Koneessa istuminen ja lihaksen jännittäminen tuettuna johonkin laitteeseen ei kuitenkaan vastaa tosimaailmassa tapahtuvaa liikkumista, ja voi jättääkin kehon yllättävän hauraaksi, vaikka urheilukentän tapahtumiin.

Yksi tunnistettu asia mistä tämä johtuu on stabiloivat lihakset – koneet eivät esim vahvista stabiloivia lihaksia niin paljon kuin kehonpainoliikkeet tai edes vapaiden painojen käyttö.

Kehonpainon ja vapaiden painojen välillä ero on pienempi, mutta niissäkin on eroja, noin yleisesti ero on se, että kehonpainoa käytettäessä liikeradat muodostuvat vielä vähän luonnollisemmaksi.

Eli yleisen kehonhallinnan ylläpitämiseksi on siis hyvä tehdä myös omalla kehonpainolla tapahtuvia harjoitteita. Ja niille jotka eivät halua tulla niin isoiksi, kehonpainoharjoitteet voivat olla juuri sitä ideaaleinta harjoittelua.