univaje raportti

Raportti:

Okei mikä tämä asia on mikä voi auttaa sinua välttymään lihomiselta tai vaihtoehtoisesti myös laihtumaan , vaikket muuttaisi treeniäsi tai syömistäsi ollenkaan ?

Tämä asia on sellainen kuin – Uni.

Ennenkuin kiroat minut , että “duh” tämäkö se vain oli, niin kuule minua.

Tämä on tärkeää.

Juuri lukemani Harvardin yliopiston tutkimuksen mukaan univaje eli unen puute vaikuttaa merkittävästi painonhallintaan.

Jopa niinkin, että pelkkä pieni krooninen univaje saa sinut lihomaan merkittävästi – ilman että edes teet mitään muutosta syömisessäsi tai treenissäsi.

Tässä tämä lukemani tutkimus, joka totesi tämän asian.

( Tutkimus: Adverse Metabolic Consequences in Humans of Prolonged Sleep Restriction Combined with Circadian Disruption Orfeu M. Buxton, Sean W. Cain, Shawn P. O’Connor, James H. Porter, Jeanne F. Duffy, Wei Wang, Charles A. Czeisler, and Steven A. Shea
Sci Transl Med 11 April 2012 4:129ra43. DOI:10.1126/scitranslmed.3003200 )

Tässä tutkimuksessa 24 koehenkilöä miehiä ja naisia altistettiin 5.6 tunnin yöunille ja sen lisäksi heidän vuorokausirytmiään myös vähän muutettiin – vuorokausi oli 28 tuntia.

Koe-aikaa ja rajattua uniaikaa kesti 3 viiikkoa. Tämän jälkeen kohenkilöitä tutkittiin ja heiltä mitattiin eri arvoja. Mittauksissa todettiin, että valvotettujen koehenkilöiden sokeriarvot olivat koholla ja sen lisäksi koehenkilöiden perusaineenvaihdunta oli laskenut mittauksissa keskimäärin 8%:lla.

Perusaineenvaihdunta kuvaa kehon energiankulutusta ilman liikunnan vaikutuksia ja jos se laskeee niin laskee myös se ergiamäärä mitä kehosi polttaa. Tämä univajeen aiheuttama aineenvaihdunnan lasku alkaa siis lihottamaan sinua, vaikka et muuttaisikaan syömistäsi tai treeniäsi vaan jatkaisit samaan malliin kuin ennenkin.

Eikä kyseessä ole ihan mitätön tekijä.

Kokeessa olevien henkilöiden kohdalla, tutkijat arvioivat, että he lihoisivat keskimäärin 12 paunaa eli noin 5 kiloa vuodessa tuon univajeen takia, jos he eivät muuttaisi syömistään tai treeniään kompensoidakseen tuota 8%:lla madaltunutta perusaineenvaihduntaa.

Ja muista että vaikka tuo 5 kilon vuosi lihominen tai laihtuminen ei ehkä kuulosta paljolta, niin ajan kanssa tuosta 5 kilostakin vuodessa kertyy ihan merkittävä painomäärä- 5 vuodessa 5 kiloa enempi tai vähempi , kertaantuu 25 kiloksi, joka on jo merkittävä paino lihottuna tai laihduttuna kenelle tahansa.

Eli vastavuoroisesti voit myös laihtuakin, eli jos kärsit univajeeesta niinkuin todennököisesti suurin osa länsimaiden ihmisiä, niin tuo univajeen paikkaaminen nopeuttaa aineevaihduntaa ja saa sinut sitten laihtumaan, vaikka et treenaisi enempi tai söisi vähempi.

Eikä tässä vielä kaikki.

Aineenvaihdunnan hidastuminen ei ole ainoa syy miksi univaje lihottaa.

Univaje aiheuttaa vielä tutkimuksien mukaan kahta muutakin ilmiötä.

Ensiksi, univaje on muissa tutkimuksissa todettu johtavan suurempaan syömiseen – eli henkilö joka nukkuu vähempi syö tutkimuksissa keskimäärin enempi.

Toiseksi, muissa tutkimuksissa on myös todettu että univaje johtaa fyysisen aktiivisuuden vähenemiseen. Henkilöt jotka kärsivät univajeesta alkavat siis liikkua automaattisesti vähempi – mikä on ihan ymmärrettävää, koska univajeisena ja siksi väsyneenä ei paljon tee mieli hyppiä ja pomppia.

Nämä kaksi jälkimmäistä tekijää yhdistettynä tuohon aineenvaihdunnan hidastumiseen tekevät univajeesta erittäin vaarallisen lihottajan.

Muista siis pitää huoli, että nukut ainakin 8 tuntia yösssä, varsinkin jos olet lihovaa sorttia ja sinulla on paino-ongelmia.

Tiivistelmä:
univaje voi lihottaa sinua kolmella tavalla
1. se hidastaa aineenvaihduntaa joka lihottaa tai laihduttaa sinua ilman muutosta syömisessäsi tai treenissäsi. ( yllämainittu tutkimus)
2. Se saa sinut syömään enempi ( useita tutkimuksia ei mainittu )
3. Se saa sinut väsyneeksi ja liiikumaan vähempi ( useita tutkimuksia ei mainittu)

Ystävällisesti,

Karri Koivula

Leave a Comment