numero uno liike 4 syytä

Numero “uno” treeniliike – ja 4 syytä miksi?

Viime viikolla keskustelin kouluaikaisen ystäväni kanssa treenistä ja hän kysyi minulta,
että mitä pidin numero “uno” liikkeenä?

Tulkitsin hänen kysymyksensä, että hän kysyi minulta, mikä on numero yksi, tai toisinsanoen paras liike?

Eikä esimerkiksi viitannut kansallisikoniimme Uunoon ja kysynyt minulta – mikä on uunoin liike? – joka olisi tietty horisontaali asento sohvalla ja käden ojennus kohti kaukosäädintä samalla, kun toinen käsi on jo tukevasti syvällä sipsipussissa.

Vastasin kuitenkin ystävälleni ekan oletuksen mukaisesti, että mielestäni paras liike on kyykky tai kyykyt, muttei askelkyykky, joka ei ole oikea kyykky ollenkaan, vaikka sen nimessä kyykky onkin.

Ilmeisesti askelkyykyn on nimennyt sama henkilö joka on nimennyt myös maapähkinän, kun sekäään ei ole kuulemma oikea pähkinä, vaikka nimessä pähkinä onkin.

Saatuaan vastaukseni, ystäväni jatkoi kysymällä perusteluja kyykyn ykkösenä olemiselle.

Ja vastasin hänelle kertomalla seuraavat neljä pointtia tai syytä.

Pointti 1.

Kyykky aktivoi kehosi isoimpia lihaksia ja sitä kautta se aktivoi kehosi hormonaalista järjestelmää positiivisesti.

Kun teet kyykkyä se pumppaa siis kehoosi luonnollisen hormonikoktailin, joka saa sinut taas vähän samanlaiseen hormonaaliseen tilaan missä olit teiniässä – kuitenkin ilman finnejä – tilaan jossa alat taas polttamaan rasvaa, kuin ketjupolttaja sätkiään, melkein ympäri vuorokauden.

Muistatko, kun nuorena pystyit syömään mitä vain lihomatta? Se johtui osin erilaisista rasvaa “polttavista” hormoneista joita kehosi oli täynnä, kun olit nuorempi.

Kyykyn tekeminen ei ehkä tuo tuota aikaa takaisin kokonaan, ( kiitos – ei nuoruuden angstia enää) mutta se auttaa aktivoimaan vähän samoja mekanismeja, ja saa ehkä sinut jopa mahtumaan taas vanhoihin vaatteisiisi.

Pointti 2.

Kyykky venyttää takareittäsi, paikkaa jonka venyttäminen on ehkä vielä tylsempäää, kuin Dostojevskin lukeminen.

Takareitesi on kuitenkin tärkeä paikka, koska jos se on kireä selkäsi kaaret eivät ole kohdallaan – ja, kun kumarrut nostamaan puudelisi jättämää pökälettä kadulta – selkäsi sanoo saynora, kun venäytät sen.

Kyykyn avulla takareitesi pysyvät sen verran notkeina, ettet tarvi aina buranaa tai selkätukea, kun kumarrut nostamaan jotain lattialta.

Pointti 3.

Kyykky liike liikuttaa polveasi täydellä liikeradalla, mikä suojaa polviasi kipuilulta.

Aasialaisilla ei ole niin paljon polvivaivoja, kuin meillä – he, kun istuvat tavaksi kyykyssä.

Meillä täällä suomessa on aina ollut joku kanto minkä päällä istua ja emme ole ikinä oppineet tekemään kyykkyä, edes metsätöissä.

Mikä on sääli, koska jos et käytä niveltäsi niinkuin luoja on tarkoittanut, se rupeaapi ruostumaaan kiinni, kuin tallissa paikallaan istuva ajamaton auto.

Pointti 4.

Kyykky kasvattaa keuhkovoimaaasi eli kestävyyttä isolla tavalla.

Lihakset tarvitsevat happea ja isot lihakset tarvitsevat paljon happea, ja sen takia jo parinkymmenen kyykyn tekeminen saa sinut haukkomaan henkeäsi, kuin vastasyntynyt vauva.

Taistelulajien harrastajat ovat siksi tehneet kyykkyjä jo ammoisista ajoista saadakseen poikkeuksellista kestävyyttä, jotta he eivät hyytyisi kriittisellä hetkellä, vaan jaksaisivat viimeiseen erään asti.

Siinä olivat nuo neljä pointtia, mitä muistaakseni sanoin ystävälleni.

Voisin jatkaa noita pointteja vielä lisääkin, mutta on parempi ehkä päättää tämä torina
kyykyn huonoon puoleen, ja jatkaa muista hyvistä puolista lisää myöhemmin.

Elämässä on aina nimittäin yingin vastapainoksi vähän yangia – eli ei ole täyttä hyvää ilman jotain huonoakin.

Kyykyn huono puoli on se , että sitä on raskasta tehdä. Mikä sulkee sen tekemisen suurelta osalta ihmisiä, jotka näköjään haluaisivat laitteeen, joka liikuttaisi heitä heidän puolestaan – ainakin jos tv shopin elektronisten lihastimulointikoneiden ja vempainten myyntilukuihin on uskomista.

Parasta,

Karri Koivula

P.S. Jos et ole sitä vielä tehnyt – niin nyt olisi hyvä hetki napsauttaa allaolevaa linkkiä ja kelata ruutua alespäin, ja sitten napsautttaa Kehonpainokuntoilu Ohjelma ostoskoriin ja tilata se kotiisi.

Ja posti tuo sinulle sitten ohjeet miten tehdä kahta parasta kyykkyliikevariaatiota, joilla muutat kehosi halutumpaan suuntaan ja itsesi hiukan enempi anodikseksi tai adonittareksi.

Ohjelmassa on myös noin 30 muutakin liikettä joiden säännöllinen teko on vaarallista
vyörärön ja kankun laardeillesi, kuin myös kehosi kireytyneille ja heikoille lihaksille.
http://karrikoivula.fi/kehonpainokuntoilu

Leave a Comment