RAPORTTI:

Harvardin yliopiston tutkimuksia erään oudon ruuan vaikutuksista nivelrikkoon ja nivelreumaan.

Eli mikä ruoka on kyseessä ja mitä tutkimukset sanovat siitä?

Ruoka jota tutkijat tutkivat on sellainen kuin gelatiini, sitä käytetään mm. hyytelöjälkiruokien teossa sidos/hyytelöimisaineena.

Tämä gelatiini ( toiselta nimeltään kollageeni) on ns. sidekudosproteiinia, sitä löytyy ihosta, luista , hiuksista, kynsistä ja myös nivelistä.

Se miten se liittyy nivelrikkoon tai nivelreumaan on sillä, että tämä gelatiiniproteiini on yksi nivelkudosten iso ainesosa.

Ja monella ihmisellä on anekdoottisia hyviä kokemuksia sen syömisestä nivelvaivoihinsa. Osa ihmisistä on kertonut kivulievityksestä ja turvotuksen vähenemisestä, jotkut ovat jopa kertoneet, että ajan kanssa heidän nivelensä kuluma on hävinnyt kokonaan pois ja heillä on nyt täysin normaali nivel.

Nämä anekdoottiset kokemukset ovat kantautuneet lääkärien korviin ja gelatiini on otettu siksi tutkittavaksi, tarkoituksena selvittää toimiiko se oikeasti ja voisiko siitä kehittää vielä paremmin toimiva ja patentilla suojeltavissa oleva lääkevalmiste.

Mitään lääkeläpimurtoa ei ole vielä tehty, mutta tutkimukset ovat todentaneet toistaiseksi, että gelatiini tosiaankin näyttäisi auttavan joskus jopa merkittävästikin sekä nivelrikkoon että nivelreumaan.

Tässä kolme Harvardin yliopistossa tehtyä koetta tästä gelatiinista.

Tutkimus 1.

Dr. David Trentham Harvardin yliopistosta kokeili kananluista tehdyn gelatiinin vaikutuksia
nivelrikosta kärsiviville rotille.

Kokeessa nivelrikkoiset rotat paranivat kolmessa kuukaudessa nivelrikostaan, eivätkä enää oirehtineet.

Tämän kokeen positiivinen tulos innoitti tekemään kokeen seuraavaksi ihmisillä

Tutkimus 2.

( Trentham, et al., “Effects of Oral Administration of Type II collagen on Rheumatoid Arthritis”, Science, 261:1727-1730, 1993 )

Nyt tämä sama tutkija kokeili gelatiinin vaikutuksia ihmisille ja nimenomaan
nivelreumapotilaille.

Kokeessa 10 nivelreumapotilasta sai gelatiinia. 6 potilasta näistä kymmenestä sai yli 50% parannuksen eri mitattavana-olevissa arvoissa ( turvotus, puristusvoima, lääkärin yleisarvio jne) ja yksi koehenkilö parani reumaoireistaan täysin.

Tuo oli niin hämmästyttävä tulos, että seuraavaksi sama tutkija kokeili gelatiinia vielä isomman koeryhmän kanssa.

Tutkimus 3.

( Trentham, et al., “Effects of Oral Administration of type-II collagen on Rheumatoid Arthritis”, Science, 261:1720-1730, 1993 )

Nyt kokeessa oli mukana 59 henkilöä. Kokeessa 31 henkilöä oli placebo eli lumelääkeryhmässä ja 28 oli puolestaan gelatiiniryhmässä.

Tulos oli, että placeboryhmäläisten tila huononi 4:eljää henkilöä lukuunottamatta, joiden tila parantui osittain ( placebovaikutus taireuman tilan luonnollinen vaihtelu ) . Gelatiiniryhmäläisten tila puolestaan parani kaikilta ja 4:ltä gelatiiniryhmässä olevalta potilaalta reumaoireet hävisivät kokonaan – yhdelläkään placeboa saaneella reuma ei hävinnyt kokeen aikana.

Varsin hyviä tuloksia. Lopullista gelatiinin pitkänajan tehoa ei vielä tiedetä, mutta alustavasti tilanne näyttää erittäin lupaavalta.

Tarvitaan kuitenkin pitkänajan tutkimuksia, joissa potilaita seurataan 10-20 vuotta jotta gelatiinista voidaan sanoa jotain varmempaa- pelkät anekdoottiset pitkänajan kokemukset eivät riitä, vaikka se olisikin todettu tieteellisesti tehokkaaksi lyhyellä aikavälillä. Tarvitaan myös lisää tutkimuksia jotka toistavat nämä Harvardin tutkimuksien tulokset.

Tällähetkellä, vaikka gelatiinin teho ei ole absoluuttisesti vielä tiedettävissä, niin gelatiiniproteiinijauheen kokeilu voi olla ihan viisasta, jos kärsii nivelrikosta ja nivelreumasta, koska se näyttäisi noiden tutkimuksien valossa toimivan joillain hämmästyttävän hyvin ja ruokatuotteena sillä ei ole lääkkeiden mahdollisia erittäin haitallisia sivuvaikutuksia.

Gelatiinista voi olla myös muitakin hyötyjä, Japanissa se on ollut itseasiassa jo pitkään suosittua naisten keskuudessa ryppyjenhoitoaineena. Gelatiinin yhtenä lähteenä olevaa luukeittoa on pidetty myös eri kulttuureissa parantavana ruokana.

Lue lisää gelatiinista ja mahdollisesti hanki sitä täältä:
http://karrikoivula.fi/gelatiini

Leave a Comment