6 “treeni-terveys-laihtumis virhettä” miniraportti

Tässä sinulle lyhyt miniraportti 6:desta “treeni ja terveys” virheestä.

Melkein jokainen meistä syyllistyy joskus ainakin yhteen näistä.

Hypätään suoraan asiaan…


Virhe 1.
Vertaat itseäsi muihin epäterveesti ja yrität muokata jotain tiettyä kohtaa yli sen mikä on kropallesi terveellistä tai järkevää

Kuinka usein näet hollywoodtähden leikkauttavan naamaansa yli sen mikä olisi järkevää?

Yllättävän usein.

Yllätyn aina, kun joku poikkeuksellisen hyvännäköinen tähtönen leikkauttaa naamaansa.

Pistää aina miettimään minkalaisena he näkevät itsensä, kun he menevät yli terveen järjen.

Tämä virheellinen riittämättömyyden tunne ja oman minäkuvan vääristymä johtuu itsensä virheellisesti muihin vertaamisesta.

Olemme kaikki yksilöitä ja siten meidän vertailu on kuin omenoiden ja apelsiinien vertailu- eli ei mahdollista järkevästi.

Opi siis pitämään itsestäsi sellaisena, kuin olet ja sitten parantamaan mitä olet – mutta älä yritä muokata itseäsi epätoivoisesti joksikin muuksi mitä et ole.

Voit olla paras sinä, mutta et joku toinen.

Onneksi treeni yleensä auttaa sinua hyväksymään itsesi ja näkemään itsesi oikein.

Muistan aina yhden kaverin joka sanoi, että treenin jälkeen, kun hän katsoo itseään peilistä – hän näkee itsensä jotenkin parempana – ja tämä oli hänestä huono asia.

Totuus oli, että hän näki itsensä treenin jälkeen juuri oikein – hän ei ollut aivan sinut tuon asian kansa, koska hänen minäkuvansa oli vielä vähän, kuin noilla hollywoodtähdillä – eli vääristynyt.

Virhe 2
Et tee voimaharjoitteita

Iän karttumisen myötä lihaskudos alkaa pienentymään ja tämän estäminen on yksi tärkeä syy treenata – monestakin syystä.

Ensinnäkin lihaskudos kuluttaa energiaa ja, kun se häviää, mutta syöminen jatkuu samalla tavalla, kuin ennen – se johtaa siihen, että kilot alkavat kasantumaan, kuin melkein varkain, vaikka jatkaisit elämää ihan samalla rutiinilla, kuin ennen.

Voimaa treenaamalla iän tuomat kilot tulevat hitaammin tai alkavat karisemaan, kuin itsestään.

Voiman treenaaminen ei tarkoita, että sinun tarvii nyt lähteä kilpailemaan voimamieskisoihin – Ei nyt sentään. Riittävästi stimulaatiota saat jo usein oikenlaisilla pelkästään kehonpainolla tehtävillä isojen lihasryhmien liikkeillä, jotka auttavat sinua hyvin pitkälle tässä lihaskudoksen ylläpidossa ja estävät tätä normaalia ikääntymisen tuomaa lihaskatoa.


Virhe 3
Et huomioi hormonien vaikutusta rasvanpoltossa ja terveydessä

Mitä tapahtuu naisille, kun he tulevat raskaiksi ? Sen lisäksi, että he alkavat loistaa.

Aivan oikein – heidän painonsa nousee hieman sen yli mitä ehkä tarvitsisi , jotta vauvan energiansaanti on turvattu. Tämä ei ole kuitenkaan tietoinenen valinta, vaan hormonit ohjaavat syömistä, kuin myös sitä minne syöty energia menee.

Esim miehillä ja naisilla rasvakudos sijaitsee hieman eri paikoissa, syynä hormonien toiminta.

Nuorena olemme energisiä ja laihoja hyvin pitkälle hormonitoimintamme takia.

Kun hormonit eivät ole kohdillaan – energiaa menee rasvakudoskeen liikaa ja epänormaalilla tavalla – seurauksena siitä sitten väsymys ja ja helpompi lihominen.

Ei niin, että henkilö olisi laiska ja lihoisi sen takia, vaan henkilö lihoo jo hormonitoiminan takia ja on väsynyt ja nälkäinen juuri sen takia.

Ajattele vaikka karhua luuletko, että se syö tietoisesti talvihorrosta varten. Ei, hormonit iskevät päälle ja karhun rasvakudokset vetävät itseensä enempi energiaa, jolloin sen on syötävä enempi tyydyttääkseen nälkänsä ja solujen energiantarpeen.

( Treeni on usein keino millä sinä voit parantaa hieman omaa hormonitoimintaasi, kerron yhden aiheeseen liittyvän tarinan sähköpostissa, jonka kuulin – tarina on nuoresta miehestä jolla hormonit menivät sekaisin ja testosteronitasot tippuivat ongelmallisen ales, hän sai kuitenkin startattua ne yhtä liikettä tekemällä. )


Virhe 4.
Et kuuntele kroppaasi tai ymmärrä mitä se sanoo

Hämmästyttävän moni ihminen tekee jotain mistä kroppa jo varoittaa, mutta jatkaaa silti tuon haitallisen asian tekemistä.

Itse olin juuri tällainen ja tein penkkipunnerusta, vaikka olkapää jo viestitti liikken sopimattomuudesta itselle.

Onneksi viisastuin ennen suurempaa vammaa, ja nyt olen keskittynyt kehonpainolla tehtäviin punnerusliikkeisiiin, joita olkapääni sanoo selvällä suomenkielellä hyviksi.

Ja sen takia nykyään olkapääni eivät ole enää kehoni heikko lenkki tai kipuile.

Eli muista aina kuunnella mitä kehosi yrittää sinulle kertoa – ja jos jokin liike ei sovi sinulle, tee jotain muuta sen sijasta.

Tiedän, että tämä saattoi kuulostaa sinusta yksinkertaiselta, mutta moni ei tosiaan muista aina kuunnella kehoaan riittävästi.


Virhe 5
Et treenaa kroppaa riittävän monipuolisesti

Tein pitkään tämän virheen, treenasin painoja ja vähän juoksua sekä staattista venyttelyä.

Mutta sitten satuin kokeilemaan vähän erikoisempia kehonpainolla tehtäviä kehonhallintaliikeitä – ja huomasin, että aikaisempi liikunta oli jättänyt minut vielä puolikuntoiseksi, enkä nauttinut kehossani olosta niin paljon, kuin nyt, kun joka paikassa kehoani on voimaa ja kehonhallintaa.

Samalla myös notkeuteni parani, en ole vieläkään mikään kontortionisti, mutta tunnen itseni jo 100 kertaa paremmaksi, eikä minua erehdytä luulemaan enää rautakangeksi.

Tästä trenin osa-alueesta on tullut suosikkini osin myös sen vaikutuksesta mielialaan.

Olen enempi skeptikko kaiken suhteen, mutta uskaltasin väittää, että keholla ja mielellä on sellainen yhteys, että kyyristyneessä ryhdissä jäykkien lihasten kanssa, tunnetilasi tuppaa olemaan kroppasi tilaa vastaava, eli stressaantunut ja jännitynyt.

Ja kun rentoudut lihaksistasi liikunnan avulla, niin mielesi seuraa kehoasi perässä tuohon rentoutumisen tilaan.

Koen, että tälläinen treeni nimenomaan auttaa sinua piristämään mieltäsi, avaamalla kehon lihasten solmukohtia, eikä vain pelkästään pumpaamalla kehoosi hetkellisesti endorfiineja.

Tällainen treeni auttaa myös sinua välttämään loukaantumisia, koska se vahvistaa kehosi tukevia pikkulihaksia, jotka helposti jäävät vahvistumatta jos käytät esimerkiksi vain kuntosalilaitteita, jotka tukevat osin liikeitäsi.

virhe 6
Yrität laihdutttaa kuluttamalla energiaa pitkäkestoisella harjoittelulla

Olen huomannut, että pitkäkestoinen liikunta ei toimi aina ihan alkuperäisten laskelmien mukaisesti rasvanpoltossa.

Ehkä syynä on, että olemme aikoinaan tarvinneet energiatehokkuutta selviytyäksemme karuissa olosuhteissa.

Aikoinaan kaiketi esi-isämme ja äitimme metsästivät juoksemalla saaliin perässä , impala tai vastaava toki juoksi nopeammin, mutta ilman hikirauhasia neljällä jalalla se ei pystynyt monia tunteja kestävään rasitukseen – ilman, että se uupui kuumuudesta ja väsymyksestä.

Olemme ehkä sopeutuneet kuluttamaan hyvin vähän energiaa pitkäkestoisen liikunnan yhteydessä, ja käyttämään rasvavarantoja säästeliäästi energiansaantiin, jolloin elimistö alkaa ikäänkuin keräämään niitä jos teemme tällaista liikuntaa.

Maratonjuoksijat ovat toki laihoja, mutta suhteellisesti pienin rasvaprosentti on pikamatkojen juoksijoilla, ja heillä tuo sixpack näkyykin usein enempi.

Eli jos pidempiaikainen liikunta ei tuo sinulle mielestäsi hyviä tuloksia, niin kokeile tehdä vaihteeksi lyhytaikaisempaa intensiivisempää treeniä.

(Uskon että kohtuullisella pitkäkestoisellakin liikunnalla on osansa liikuntapaletissa, mutta tarkoitus ei ole, että sinä teksit neuroottisena tuntitolkulla töitä vain polttaaksesi energiaa, kuin hamsteri juoksupyörässä.)

Se siitä.

Toivottavasti sait jotain irti tästä miniraportista – ehkä vahvistusta asioille mitä jo tiesitkin – tai kenties jonkin uuden vinkin jostain uudesta asiasta.

Jatkan näistä aiheista lisää aina silloin tällöin myös päivittäisissä ( joskus vähän harvemmissa) sähköposteissani.

Parasta,

Karri Koivula

Leave a Comment