Tässä sinulle lyhyt miniraportti 5:desta fitness virheestä,
koskien treeniä, laihtumista ja terveyttäkin ( mieli ja keho)
Melkein jokainen meistä syyllistyy joskus ainakin yhteen näistä.
Hypätään suoraan asiaan…
( Lopussa nämä on tiivistetty vielä listaksi: ” Karrin 5 ohjeeksi” .)
0. Luulet, että joku ihmelaite tai pilleri tuo sinulle tuloksia ilman työtä.
Yleensä fitness-mallit jotka kauppaavat jotain lisäravinnetta tai laitetta eivät ole saaneet tuloksiaan niiden avulla, vaan heidän tuloksensa perustuu enempi hikoiluun ja tietämykseen treenistä ja ravinnosta – ja joidenkin miehille suunattujen tuotteiden kohdalla myös tietoon farmagologiasta.
En sano ettetkö voi hyötyä jostain laitteesta tai lisäravinteesta, mutta tiedän, että mikään niistä ei tuo samoja tuloksia mitä saat jos tiedät mitä teet ja sen jälkeen käärit hihat ja laitat itsesi töihin.
Tieto oikeista asioista x panostus = tulokset
Mitä enempi tiedät sitä pienemmällä vaivalla yleensä saat tuloksia.
1. Vertaat itseäsi muihin epäterveesti ja yrität tehdä omenasta appelsiinin.
Kuinka usein näet hollywoodtähden leikkauttavan naamaansa yli sen mikä olisi järkevää?
Yllättävän usein.
Yllätyn aina, kun joku poikkeuksellisen hyvännäköinen tähtönen leikkauttaa naamaansa.
Pistää aina miettimään minkalaisena he näkevät itsensä, kun he menevät yli terveen järjen.
Tämä virheellinen riittämättömyyden tunne ja oman minäkuvan vääristymä johtuu itsensä virheellisesti muihin vertaamisesta.
Vertaamalla itseäsi muihin et tule olemaan ikinä onnellinen.
Olemme kaikki yksilöitä ja siten meidän vertailu on, kuin omenoiden ja apelsiinien vertailu- eli ei mahdollista järkevästi.
Eli jos haluat pitää järjen siinä mitä teet, niin opi pitämään itsestäsi sellaisena, kuin olet ja sitten parantamaan mitä olet – mutta älä yritä muokata itseäsi epätoivoisesti joksikin muuksi mitä et ole, etkä voi olla.
Voit olla paras sinä, mutta et joku toinen.
.
2. Et pysy säännöllisessä treenissä tarpeeksi kauan esim, koska et ehkä nauti treenistä, jolloin on melkein mahdotonta treenata säännöllisesti pitkällä aikavälillä
Säännöllisyys ja pitkäjänteisyys on tärkeää treenissä ja muissakin asioissa, jos haluat saavuttaa jotain – niin se vain on.
Pystyt joskus saavuttamaan hyvinkin nopeita tuloksia,
mutta jos joudut tekemään jotain asiaa hampaat irveessä ja koet vastustusta ja joudut pakottamaan itsesi tekemään sitä, et tule pysymään kelkassa usein kovinkaan pitkään, jolloin tuloksesi haihtuvat sen silijän tien.
Parhaimpia tuloksia saavat ne jotka jatkavat pidempään, kuin vain vuoden alussa olevat pari viikkoa.
Salaisuus on, että pidät tekemästäsi asiasta – ne jotka pitävät ja tekevät kuntoilua osin myös tekemisen ilosta, pysyvät säännöllisessä treensissä kiinni pisimpään, ja saavat siksi parhaat tulokset.
On olemassa yksi kikka miten voit oppia pitämään asioista joista ei ehkä aluksi tykkää, ja sen avulla on mahdollista pysyä säännöllisessä treenissäkin kiinni – jatkan siitä myöhemmin e-kirjeessäni.
3. Yrität edetä liian nopeasti tekemällä liikaa – jolloin loukkaannut ja poltat itsesi loppuun
+ et kuuntele kroppaasi tai ymmärrä mitä se sanoo
Haluaisimme kaikki nopeita tuloksia ja joskus ahnehdimme liikaa – treeni ei ole poikkeus, tekisi mieli latoa painoja tai lisätä kilometreja heti ja edetä nopeasti, on kuitenkin yleensä alussa hyvä edetä hieman hitaammin oman kehon rajoja kunnioittaen.
Hämmästyttävän moni ihminen tekee myös jotain mistä kroppa jo varoittaa, mutta jatkaaa silti tuon haitallisen asian tekemistä.
Itse olin juuri tällainen ja tein penkkipunnerusta, vaikka olkapää jo viestitti liikkeen sopimattomuudesta itselle.
Onneksi viisastuin ennen suurempaa vammaa, ja nyt olen keskittynyt kehonpainolla tehtäviin punnerusliikkeisiiin, joita olkapääni sanoo selvällä suomenkielellä hyviksi – ja nykyään olkapääni eivät ole enää kehoni heikko lenkki tai kipuile.
4. Et tee voimaharjoitteita
Iän karttumisen myötä lihaskudos alkaa pienentymään ja tämän estäminen on yksi tärkeä syy treenata – monestakin syystä.
Ensinnäkin lihaskudos kuluttaa energiaa ja, kun se häviää, mutta syöminen jatkuu samalla tavalla, kuin ennen – se johtaa siihen, että kilot alkavat kasantumaan, kuin melkein varkain, vaikka jatkaisit
elämää ihan samalla rutiinilla, kuin ennen.
Voimaa treenaamalla iän tuomat kilot tulevat hitaammin tai alkavat karisemaan, kuin itsestään.
Voiman treenaaminen ei tarkoita, että sinun tarvii nyt lähteä kilpailemaan voimamieskisoihin – ei nyt sentään. Riittävästi stimulaatiota saat jo usein oikenlaisilla pelkästään kehonpainolla tehtävillä isojen lihasryhmien liikkeillä, jotka auttavat sinua hyvin pitkälle tässä lihaskudoksen ylläpidossa ja estävät tätä normaalia ikääntymisen tuomaa lihaskatoa.
5. Teet vain eristäviä liikeitä yksittäisille lihaksille
Jos haluat todella polttaa rasvaa tai haluat saada toiminnallista voimaa, niin haluat tehdä mahdollisimman paljon lihaksia yhdessä kuormittavia liikeitä – mitä useampaa niveltä liike käyttää sen parempi.
Eli et halua vain tehdä yhtä liikettä hauikselle ja yhtä liikettä ojentajille, vaan haluat tehdä isoja liikkeitä jotka käyttävät ojentajia ja hauiksia yhdessä samaan aikaan.
Eristävien liikeiden teko on usein, kuin yksittäisten riisinjyvien poimimista lautaselta suuhun, sen sijaan, että kauhoisi niitä suuhun useamman kerralla.
Myös, kun teet koko kehon liikkeitä ne vahvistavat etenkin tukevia lihaksiasi, jotka ovat tärkeitä kroppasi toimintakunnolle.
5. Yrität laihduttaa kuluttamalla energiaa pitkäkestoisella harjoittelulla
Käytämme hieman armeijan punneruksien laskuoppia tässä nyt.
Olen huomannut, että pitkäkestoinen liikunta ei toimi aina ihan alkuperäisten laskelmien mukaisesti rasvanpoltossa.
Ehkä syynä on, että olemme aikoinaan tarvinneet energiatehokkuutta selviytyäksemme karuissa olosuhteissa.
Aikoinaan kaiketi esi-isämme ja äitimme metsästivät juoksemalla saaliin perässä , impala tai vastaava toki juoksi nopeammin, mutta ilman hikirauhasia neljällä jalalla se ei pystynyt monia tunteja kestävään rasitukseen – ilman, että se uupui kuumuudesta ja väsymyksestä.
Olemme ehkä sopeutuneet kuluttamaan hyvin vähän energiaa pitkäkestoisen liikunnan yhteydessä, ja käyttämään rasvavarantoja säästeliäästi energiansaantiin, jolloin elimistö alkaa ikäänkuin keräämään niitä jos teemme tällaista liikuntaa.
Maratonjuoksijat ovat toki laihoja, mutta suhteellisesti pienin rasvaprosentti on pikamatkojen juoksijoilla, ja heillä tuo sixpack näkyykin usein enempi.
Eli jos pidempiaikainen liikunta ei tuo sinulle mielestäsi hyviä tuloksia, niin kokeile tehdä vaihteeksi lyhytaikaisempaa intensiivisempää treeniä.
(Uskon että kohtuullisella pitkäkestoisellakin liikunnalla on osansa liikuntapaletissa, mutta tarkoitus ei ole, että sinä teksit neuroottisena tuntitolkulla töitä vain polttaaksesi energiaa, kuin hamsteri juoksupyörässä.)
5. Et huomioi hormonien vaikutusta rasvanpoltossa ja terveydessä
Vielä kerran numero 5.
Mitä tapahtuu naisille, kun he tulevat raskaiksi ? Sen lisäksi, että he alkavat loistaa.
Aivan oikein – heidän painonsa nousee hieman sen yli mitä ehkä tarvitsisi , jotta vauvan energiansaanti on turvattu. Tämä ei ole kuitenkaan tietoinenen valinta, vaan hormonit ohjaavat syömistä, kuin myös sitä minne syöty energia menee.
Esim miehillä ja naisilla rasvakudos sijaitsee hieman eri paikoissa, syynä hormonien toiminta.
Nuorena olemme energisiä ja laihoja hyvin pitkälle hormonitoimintamme takia.
Kun hormonit eivät ole kohdillaan – energiaa menee rasvakudoskeen liikaa ja epänormaalilla tavalla – seurauksena siitä sitten väsymys ja ja helpompi lihominen.
Ei niin, että henkilö olisi laiska ja lihoisi sen takia, vaan henkilö lihoo jo hormonitoiminan takia ja on väsynyt ja nälkäinen juuri sen takia.
Ajattele vaikka karhua luuletko, että se syö tietoisesti talvihorrosta varten. Ei, hormonit iskevät päälle ja karhun rasvakudokset vetävät itseensä enempi energiaa, jolloin sen on syötävä enempi tyydyttääkseen nälkänsä ja solujen energiantarpeen.
( Treeni on usein keino millä sinä voit parantaa hieman omaa hormonitoimintaasi, kerron yhden aiheeseen liittyvän tarinan sähköpostissa, jonka kuulin – tarina on nuoresta miehestä jolla hormonit menivät sekaisin ja testosteronitasot tippuivat ongelmallisen ales, hän sai kuitenkin startattua ne yhtä liikettä tekemällä. )
Se siitä.
Toivottavasti sait jotain irti tästä miniraportista – ehkä vahvistusta asioille mitä jo tiesitkin – tai kenties jonkin uuden vinkin jostain uudesta asiasta.
Jatkan näistä aiheista lisää aina silloin tällöin myös päivittäisissä ( joskus vähän harvemmissa) sähköposteissani.
Parasta,
Karri Koivula
Karrin 5 ohjetta sinulle
- Älä laita uskoasi laitteisiin ja ihmepillereihin – todelliset tulokset piilevät tiedossa treenistä ja ravinnosta ja tuon tiedon laittamisesta työhön.
- Älä jumiudu vain käyttämään kehosi pikkulihaksia, vaan muista kuormittaa myös kehosi isompia lihasryhmiä, plus käytä mahdollisimman paljon montaa niveltä käyttäviä liikkeitä.
- Älä etene liian nopeasti, vaan kuuntele kehoasi ja älä tee liiikeitä, jotka eivät sovi sinulle.
- Muista treenata voimaa, että lihaksesi tukevat kehoasi ja, että lihaskudoskato ei kerrytä turhia kiloja vyötäröllesi.
- Älä vertaa itseäsi muihin ellet osallistu johonkin kilpailuun – omena joka haluaa appelsiiniksi ei ole koskaan kovin onnellinen.
- Muista että hormoneillakin on osuutensa kroppasi muodoissa ja terveydessäsi.
- Älä lataa kaikkia toiveitasi pitkäkestoisen liikunnan varaan, luonto on tehnyt meistä hyvin energiatehokkaita, jotta selviytyisimme.vaikeissa olosuhteissa.